Projekty

UCEEB

Univerzitní centrum energeticky efektivních budov (UCEEB), Buštěhrad

Budova Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) je laboratorním centrem pro komplexní testování a monitorování energeticky efektivních budov a jejich komponent v reálném měřítku. Je mezioborovým pracovištěm ČVUT v Praze. Objekt je vystavěn na průmyslovém brownfieldu. Architektonický koncept reflektuje charakter stavebního pozemku, stavební program a požadovaný stavební charakter budovy, reprezentující ukázku energeticky efektivní stavby na bázi dřeva. Dřevo je využito pro hlavní nosné konstrukce a pro část fasád. Extenzivní zeleň na střechách či fotovoltaické články na šedách testovací haly jsou již jen potvrzením environmentálně šetrné tendence.

Rekonstrukce a rozšíření provozovny, Pardubice

Rekonstrukce a rozšíření provozovny, Pardubice

Rekonstrukce a rozšíření provozovny s prodejnou a servisem zahradní techniky byla navržena a realizována ve dvou etapách. První etapa byla zaměřena na revitalizaci vzhledu již existující prodejní části, druhou etapou byla přístavba, která spolu s první etapou vytváří jednotný celek prodejních ploch. Architektonický koncept řešení je založen na zpřehlednění a optimalizaci funkčních vazeb a dále na vložení nových prvků a materiálů, které mají přispět k zatraktivnění prodejního objektu. Návrh rovněž sleduje vyřešení návazných venkovních prostor pro umístění prodávané techniky, nové umístění označení prodejny a reklamních tabulí a také nástup do areálu ve vztahu k odpadovému hospodářství. Nové prvky a materiály jsou voleny tak, aby podpořily charakter prodejního sortimentu a dodaly objektu jedinečnou identitu.

Rodinný dům Na Vyšehradě, Kostelec nad Orlicí

Rodinný dům Na Vyšehradě, Kostelec nad Orlicí

Novostavba rodinného domu na pozemku v intravilánu města s dalekými výhledy do kraje. Pozemek je svažitý k severní straně. Poloha domu na pozemku respektuje založené uliční čáry a požadované odstupy a zároveň je volena tak, aby došlo k využití kvalit pozemku. Orientace domu ke světovým stranám je navržena tak, aby došlo k proslunění hlavní obytné části domu a zároveň byly umožněny daleké výhledy.

Rodinný dům Mnětice, Pardubice

Rodinný dům Mnětice, Pardubice

Dům je navržen místo stávajícího rodinného domu z počátku 20. století. Dům je situován štítovou stěnou kolmo k ulici a respektuje její uliční frontu. Odstup od severní hranice pozemku také respektuje stávající situaci, kdy veškeré domy jsou nasazeny 1m od této hranice. Rodinný dům je navržen s respektem k tradiční venkovské architektuře, přesto s jednoznačným přihlášením se k současnosti. Základní koncept je inspirován tradiční siluetou venkovských ulic, kde se střídají štíty domů orientovaných kolmo k ulici se zdmi ohraničujícími dvůr, v nichž jsou velká vrata. Toto uspořádání bylo abstrahováno a použito jako hlavní motiv, kdy zeď s vraty (garáž) již není jen vedle domu, ale je vzhledem k současné intenzivnější zástavbě prvkem pronikajícím do domu. Samotná základní hmota domu je navržena s úctou k tradici a jejím základním principům. Dům má výrazně obdélný půdorys, okapní hrana je nasazena nízko jen s minimální nadezdívkou, přízemí má minimální výškový rozdíl vůči přilehlému terénu. Základní hmota je perforována a prorůstána okenními otvory současného formátu a strukturami vikýřů. Tento koncept nám umožnil vytvořit na pozemku díky odclonění od silnice intimní místo k posezení a zároveň dům otevřít směrem k jihozápadní pobytové části zahrady. Součástí vstupní partie je tradiční předzahrádka.

Rodinny dum Nemosice, Pardubice

Rodinný dům Nemošice, Pardubice

Pasivní dřevostavba rodinného domu v obci Nemošice u Pardubic v území s různorodou zástavbou příměstského charakteru. Poloha domu na pozemku je volena tak, aby došlo k využití všech hodnot pozemku, kterými jsou zejména kvalitní výhled a návaznost na volnou krajinu a příznivá orientace ke světovým stranám. Dům svou hlavní hmotou respektuje uliční čáru definovanou již realizovanou okolní zástavbou. Část pozemku přiléhající k ulici je ponechána bez oplocení a umožňuje pohotovostní parkování dvou osobních automobilů.