Úvodní stránka

Natura park Pardubice

Natura park, Pardubice

Budova Natura parku je informačním a vzdělávacím centrem pro soustavu Natura 2000. Při návrhu jsme se pečlivě věnovali architektonickému i energetickému řešení tak, aby budova měla co nejmenší dopad na okolní prostředí. Inspirací pro architektonický koncept budovy byly koruny okolních vzrostlých stromů s pavučinami lesknoucími se ve slunci. Vznikl tak impuls navrhnout dům jako pavučinu v korunách stromů.

Rodinný dům Na Záboří, Pardubice

Rodinný dům Na Záboří, Pardubice

Celkový architektonický koncept rekonstrukce a přístavby rodinného domu je založen na spojení původního očištěného vzhledu rekonstruovaného objektu a současného výrazu nové přístavby obytného prostoru. Prostorové a funkční nároky na využití objektu odpovídající soudobě vnímanému způsobu bydlení se staly podkladem pro umístění klidové části do původní zděné poloviny dvojdomu. Nástup do domu a hlavní obytný prostor je umístěn v nové přízemní přístavbě, která rozvíjí dispozici domu do zahrady. Koncept přístavby vychází z relativně stísněných podmínek a je postaven na principu hlavních podélných stěn definujících základní členění venkovního i vnitřního prostoru. Vzniká tak přístupový koridor zakončený čelní stěnou zahradního skladu, který navazuje na prostor venkovní terasy bezprostředně vycházející z hlavního obytného prostoru a volně přecházející na pobytovou část zahrady. Rozvržení nově vkládaných prvků je voleno s ohledem na okolní zástavbu, čímž je dosaženo přehledného a vysoce intimního využití vnitřního a venkovního obytného prostoru. Nepříznivá orientace ke světovým stranám je vyvážena velkorysými prosklenými plochami. Zalomení střešní roviny přístavby otvírá možnost oslunění obytného prostoru.

Multimodální uzel veřejné dopravy v Pardubicích

Multimodální uzel veřejné dopravy v Pardubicích

Území přednádraží je významným dopravním uzlem nadregionálního významu a zároveň jednou ze vstupních bran do města. Navíc tvoří v rámci urbanistické kompozice města výrazný prostorový prvek komponovaný jako pohledové ukončení významné městské osy začínající renesančním Pernštýnským náměstím, pokračujícím přes Třídu Míru upravenou do podoby centrální pěší zóny navazující do moderní pulsující městské třídy Palackého a jako takový patří k prostorům definujícím obraz města v myslích nejen jeho obyvatel ale také návštěvníků. Dominantou náměstí Jana Pernera je památkově chráněná funkcionalistická budova hlavního vlakového nádraží s výškovou dominantou hotelu, jež je ukončením pohledové osy procházející Palackého třídou. Autory budovy hlavního nádraží s hotelem a kinem jsou architekt Karel Řepa, Karel Kalvoda a Josef Danda.

UCEEB

Univerzitní centrum energeticky efektivních budov (UCEEB), Buštěhrad

Budova Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) je laboratorním centrem pro komplexní testování a monitorování energeticky efektivních budov a jejich komponent v reálném měřítku. Je mezioborovým pracovištěm ČVUT v Praze. Objekt je vystavěn na průmyslovém brownfieldu. Architektonický koncept reflektuje charakter stavebního pozemku, stavební program a požadovaný stavební charakter budovy, reprezentující ukázku energeticky efektivní stavby na bázi dřeva. Dřevo je využito pro hlavní nosné konstrukce a pro část fasád. Extenzivní zeleň na střechách či fotovoltaické články na šedách testovací haly jsou již jen potvrzením environmentálně šetrné tendence.

Rodinný dům Mnětice, Pardubice

Rodinný dům Mnětice, Pardubice

Dům je navržen místo stávajícího rodinného domu z počátku 20. století. Dům je situován štítovou stěnou kolmo k ulici a respektuje její uliční frontu. Odstup od severní hranice pozemku také respektuje stávající situaci, kdy veškeré domy jsou nasazeny 1m od této hranice. Rodinný dům je navržen s respektem k tradiční venkovské architektuře, přesto s jednoznačným přihlášením se k současnosti. Základní koncept je inspirován tradiční siluetou venkovských ulic, kde se střídají štíty domů orientovaných kolmo k ulici se zdmi ohraničujícími dvůr, v nichž jsou velká vrata. Toto uspořádání bylo abstrahováno a použito jako hlavní motiv, kdy zeď s vraty (garáž) již není jen vedle domu, ale je vzhledem k současné intenzivnější zástavbě prvkem pronikajícím do domu. Samotná základní hmota domu je navržena s úctou k tradici a jejím základním principům. Dům má výrazně obdélný půdorys, okapní hrana je nasazena nízko jen s minimální nadezdívkou, přízemí má minimální výškový rozdíl vůči přilehlému terénu. Základní hmota je perforována a prorůstána okenními otvory současného formátu a strukturami vikýřů. Tento koncept nám umožnil vytvořit na pozemku díky odclonění od silnice intimní místo k posezení a zároveň dům otevřít směrem k jihozápadní pobytové části zahrady. Součástí vstupní partie je tradiční předzahrádka.

Rodinný dům Na Obci, Přelouč

Rodinný dům Na Obci, Přelouč

Nízkoenergetická dřevostavba systému two-by-four s difuzně otevřenou skladbou konstrukcí. Novostavba rodinného domu ve městě Přelouči v nově vznikající rezidenční lokalitě rodinných domů do území, kde je dosud vystavěno několik objektů, z nichž nelze usuzovat na budoucí charakter lokality. Pozemek je rovinatý, pouze s mírným spádem k západní hraně, kde navazuje na volnou krajinu. Poloha domu na pozemku je volena tak, aby došlo k využití všech kvalit pozemku, kterými jsou zejména návaznost na volnou krajinu s krajinářsky hodnotným výhledem. Při volbě orientace domu ke světovým stranám byly tyto hodnoty upřednostněny před maximalizací solárních zisků domu. Dům svou hlavní hmotou respektuje předpokládanou uliční čáru definovanou v urbanistické studii území. Architektonický koncept domu je založen na abstraktní kompozici dvou kvádrů. Spolupůsobení obou objemů je podpořeno jejich průnikem, výškovou diferenciací a použitím kontrastních materiálů. Kromě základních vnějších podmínek návrhu (orientace ke světovým stranám, výhledy) bylo v procesu návrhu sledováno téma skloubení prostorové velkorysosti pomocí optického zapojení volné krajiny do výhledů nejen z pozemku, ale také z interiéru domu a zároveň zachování intimity od předpokládané budoucí výstavby.

Vzdělávací a návštěvnické centrum Podhůra, Chrudim

Vzdělávací a návštěvnické centrum Podhůra, Chrudim

1. místo ve veřejné anonymní jednokolové architektonické a projektové soutěži o návrh v souladu se Soutěžním řádem České komory architektů. Hodnocení poroty: Silný a přesvědčivý koncept. Lineární uspořádání, nízká silueta, podtržená pásovým výkladcem, soudobý architektonický výraz, zároveń pokora a úcta vůči území, do něhož novostavba vstupuje. Ustoupení od hranice lesa umožňuje umístění parkingů v nerušící poloze a dostatek solárních zisků pro jižní průčelí. Práce dominuje holistickým přístupem, kdy je energetický koncept přirozenou součástí vtipné, ekonomické a prostorově úsporné dispozice a nápaditého architektonického i konstrukčního řešení. Moderní dřevostavba s nosnou konstrukcí panelů z vrstveného dřeva, se strukturou přiznanou do interiéru, kvalitně izolovanou, je dobrým předpokladem naplnění pasivního standardu, při preferovaném využití obnovitelných zdrojů energie. Návrh jednoznačně nejlépe vyhověl požadavkům vyhlašovatele, byl oceněn první cenou.

Rodinný dům Škrovád, Slatiňany

Rodinný dům Škrovád, Slatiňany

Pozemek se nachází v lokalitě určené k zástavbě rodinnými domy venkovského charakteru. Architektonický koncept domu je založen na jednoduchém základním objemu, který je formován prostřednictvím důležitých rysů tradiční venkovské architektury (výrazně obdélný půdorys, na terénu osazený přízemní objekt se sedlovou střechou nasazenou bez nadezdívky). Takto definovaný objem je prolnut s požadovaným funkčním schématem soudobě vnímaného prostoru pro bydlení. Hmota domu je členěna okenními otvory a jedním větším prořezem v úrovni hlavní obytné místnosti. Hlubší osazení prosklené stěny obytného prostoru v kombinaci se slunolamem vytváří částečně krytou venkovní terasu a přispívá k zastínění interiéru v letních měsících. Důležitou součástí architektonického konceptu je umístění a orientace domu na pozemku, které respektuje současné i budoucí urbanistické souvislosti. Vedle objektu rodinného domu je navržen přístřešek pro automobil se skladem.

Kulturní centrum Špýchar, Praha - Čakovice

Kulturní centrum Špýchar, Praha - Čakovice

Adaptace a přístavba historického objektu špýcharu na kulturní a komunitní centrum městské části Praha - Čakovice. Je navrženo kulturní centrum s víceúčelovým sálem sloužícím k nejširšímu spektru společenských aktivit. Kulturní centrum spolu se sálem by mělo nabídnout prostředí pro divadelní představení, koncerty, taneční vystoupení ale také plesy a konference. Uživatelem by měly být také sousední školy, které mohou sál využít jako aulu pro setkání se žáky, studenty a rodiči. Kulturní centrum poskytne svým uživatelům nejen špičkové technické vybavení, ale také kvalitní a příjemné prostředí pro komunitní potřeby a spolkovou činnost. Urbanisticky doplňuje zamýšlený koncept „Čakovické korzo“.

Základní škola Dr. Edvarda Beneše, Praha – Čakovice

Základní škola Dr. Edvarda Beneše, Praha – Čakovice

Přístavba základní školy v Praze Čakovicích ke stávající budově v Jizerské ulici je navržena tak, aby doplnila stávající budovu školy a internátu a vytváří s nimi celistvý urbanistický prvek zpevňující ulici Jizerskou, která je v rámci návrhu upravena do režimu obytné zóny. Nová budova je rozčleněna na hlavní budovu se sedmi kmenovými třídami a nižší křídlo s tělocvičnou, střešní terasou a učebnami pro půlené hodiny. Toto křídlo je při pohledu ze zahrady odlehčeno výrazným zářezem střešní terasy umocňujícím jeho pavilónové vyznění doplňující zahradu sousední mateřské školy. Pro zmírnění hmotového působení při pohledu z ulice je ustoupeno vstupní podlaží. Vytváří se tak krytý nástupní prostor a zároveň dochází k rozšíření parteru před hlavním vstupem do budovy. Vstupní hala nové budovy slouží jako hlavní vstup do celého areálu. Nová budova je navržena jako dvoutrakt s výrazně prosvětlenou pobytovou chodbou a učebnami orientovanými východním směrem do zeleně. Na pobytových chodbách je uplatňováno nejen standardní transparentní zasklení, ale také difuzní mléčná a probarvená skla ovlivňující atmosféru těchto společných prostor.

Rodinný dům Rabštejnská Lhota, CHKO Železné hory

Rodinný dům Rabštejnská Lhota, CHKO Železné hory

Architektonický koncept vzešel ze základních vnějších podmínek návrhu (orientace ke světovým stranám, výhledy, terénní konfigurace) a tématu skloubení tradičního architektonického řešení objektů v chráněné krajinné oblasti Železné hory se současným architektonickým výrazem domu. Předmětný pozemek se nachází v území nové zástavby na jihozápadním okraji obce, je svažitý k severozápadu a tímto směrem poskytuje nerušený výhled na les, severovýchodním směrem je daleký výhled, který však bude pravděpodobně v budoucnu poškozen výstavbou na sousedních pozemcích. Vzhledem k faktu, že v lokalitě není stanovena uliční čára, je poloha domu na pozemku volena v obvyklé vzdálenosti od hranice pozemku, v podélných směrech je dům umístěn tak, aby došlo k vytvoření jihozápadní slunné zahrady a tak byly také prosluněny hlavní obytné místnosti domu.

High-tech technologicko-výukový pavilon Fakulty lesnické a dřevařské, ČZU v Praze

High-tech technologicko-výukový pavilon Fakulty lesnické a dřevařské, ČZU v Praze

Záměrem objednatele je vybudovat High-tech technologicko-výukový pavilon sloužící ke shromažďování, zpracování a využití přírodně-technický poznatků při praktické výuce a výzkumu digitálních dat geografických informačních systémů. Přímé propojení vzdělávací činnosti a vědy je inovačním trendem, pro nějž pavilon vytváří vhodné prostorové podmínky. Pavilon má poskytnout svým uživatelům nejen špičkové technické vybavení, ale také poskytnout kvalitní současné prostředí pro výzkumnou práci a studium.

Administrativní budova, Chrudim

Administrativní budova, Chrudim

Flexibilní administrativní budova založená na prostorovém konceptu sevření mezi dvěma stěnami vymezujícími vnitřní prostor a otevření se směrem do parkově upraveného předpolí a dalekým výhledům do krajiny. Centrem budovy je dvoupatrová hala, kolem které se odvíjí čtyři dále dělitelné velkoprostorové kanceláře. Na halu navazuje v patře terasa, která slouží nejen k odpočinku, ale také pomáhá prosvětlit kanceláře. Koncept budovy umožňuje postupnou dostavbu bez narušení architektonické kvality.

Loft, Hradec Králové

Loft, Hradec Králové

Konverze výměníkové stanice na loftové bydlení v Hradci Králové zachovává vnější vzhled objektu co nejvíce intaktní, bez výraznějších architektonických intervencí. Hlavním motivem je vnější uzavřenost objektu, která vzhledem k poloze v rámci sídlištní zástavby a absenci okolního soukromého pozemku zaručuje zachování soukromí pro interiér loftu. Světlo je do interiéru přivedeno pomocí nově proříznutého atria, které také nabízí venkovní okolí skryté posezení. Hlavní obytný prostor je navržen v bývalé hlavní lodi výměníkové stanice, která byla řešena jako dvoupodlažní prostor. Do tohoto prostoru je vloženo ocelové mezipatro. Nosná železobetonová konstrukce je očištěna a ponechána v surovém stavu. Součástí obytného prostoru je domácí wellness a poslechová místnost. V patrové části objektu jsou navrženy pokoje.

Spolkový dům a interpretační centrum, Chvaletice

Záměr oživit v současné době nevyužívanou, historicky velmi hodnotnou budovou bývalé obecné školy vychází ze společné iniciativy Města Chvaletice a Národního geoparku Železné hory. Cílem této iniciativy je vložit do objektu novou funkci zapadající do širšího kontextu přírodního a kulturního rámce obce. Realizovatelnost a životaschopnost záměru může podpořit synergie komunitního využití a turistické návštěvnosti.