Rodinné domy

Rekonstrukce jedné poloviny rodinného dvojdomu

Stavba roku Pardubického kraje 2019 – uznání poroty. Téma obnovy stávající stavební struktury směrem k uspokojení současných požadavků na kvalitu bydlení bez záboru zemědělského půdního fondu je velmi aktuální a pro náš ateliér podstatné. Když jsme dům poprvé navštívili, byl sice v celkem dobrém technickém stavu bez výrazných poruch, avšak s naprosto setřeným původním charakterem. Od prvních skic se pro nás leitmotivem stalo vytvoření současného a pohodlného bydlení ve výborné lokalitě s vkusným nádechem historie.

Rodinný dům Na Záboří, Pardubice

Rodinný dům Na Záboří, Pardubice

Celkový architektonický koncept rekonstrukce a přístavby rodinného domu je založen na spojení původního očištěného vzhledu rekonstruovaného objektu a současného výrazu nové přístavby obytného prostoru. Prostorové a funkční nároky na využití objektu odpovídající soudobě vnímanému způsobu bydlení se staly podkladem pro umístění klidové části do původní zděné poloviny dvojdomu. Nástup do domu a hlavní obytný prostor je umístěn v nové přízemní přístavbě, která rozvíjí dispozici domu do zahrady. Koncept přístavby vychází z relativně stísněných podmínek a je postaven na principu hlavních podélných stěn definujících základní členění venkovního i vnitřního prostoru. Vzniká tak přístupový koridor zakončený čelní stěnou zahradního skladu, který navazuje na prostor venkovní terasy bezprostředně vycházející z hlavního obytného prostoru a volně přecházející na pobytovou část zahrady. Rozvržení nově vkládaných prvků je voleno s ohledem na okolní zástavbu, čímž je dosaženo přehledného a vysoce intimního využití vnitřního a venkovního obytného prostoru. Nepříznivá orientace ke světovým stranám je vyvážena velkorysými prosklenými plochami. Zalomení střešní roviny přístavby otvírá možnost oslunění obytného prostoru.

Loft, Hradec Králové

Loft, Hradec Králové

Konverze výměníkové stanice na loftové bydlení v Hradci Králové zachovává vnější vzhled objektu co nejvíce intaktní, bez výraznějších architektonických intervencí. Hlavním motivem je vnější uzavřenost objektu, která vzhledem k poloze v rámci sídlištní zástavby a absenci okolního soukromého pozemku zaručuje zachování soukromí pro interiér loftu. Světlo je do interiéru přivedeno pomocí nově proříznutého atria, které také nabízí venkovní okolí skryté posezení. Hlavní obytný prostor je navržen v bývalé hlavní lodi výměníkové stanice, která byla řešena jako dvoupodlažní prostor. Do tohoto prostoru je vloženo ocelové mezipatro. Nosná železobetonová konstrukce je očištěna a ponechána v surovém stavu. Součástí obytného prostoru je domácí wellness a poslechová místnost. V patrové části objektu jsou navrženy pokoje.

Rodinný dům Na Vyšehradě, Kostelec nad Orlicí

Rodinný dům Na Vyšehradě, Kostelec nad Orlicí

Novostavba rodinného domu na pozemku v intravilánu města s dalekými výhledy do kraje. Pozemek je svažitý k severní straně. Poloha domu na pozemku respektuje založené uliční čáry a požadované odstupy a zároveň je volena tak, aby došlo k využití kvalit pozemku. Orientace domu ke světovým stranám je navržena tak, aby došlo k proslunění hlavní obytné části domu a zároveň byly umožněny daleké výhledy.

Rodinný dům Mnětice, Pardubice

Rodinný dům Mnětice, Pardubice

Dům je navržen místo stávajícího rodinného domu z počátku 20. století. Dům je situován štítovou stěnou kolmo k ulici a respektuje její uliční frontu. Odstup od severní hranice pozemku také respektuje stávající situaci, kdy veškeré domy jsou nasazeny 1m od této hranice. Rodinný dům je navržen s respektem k tradiční venkovské architektuře, přesto s jednoznačným přihlášením se k současnosti. Základní koncept je inspirován tradiční siluetou venkovských ulic, kde se střídají štíty domů orientovaných kolmo k ulici se zdmi ohraničujícími dvůr, v nichž jsou velká vrata. Toto uspořádání bylo abstrahováno a použito jako hlavní motiv, kdy zeď s vraty (garáž) již není jen vedle domu, ale je vzhledem k současné intenzivnější zástavbě prvkem pronikajícím do domu. Samotná základní hmota domu je navržena s úctou k tradici a jejím základním principům. Dům má výrazně obdélný půdorys, okapní hrana je nasazena nízko jen s minimální nadezdívkou, přízemí má minimální výškový rozdíl vůči přilehlému terénu. Základní hmota je perforována a prorůstána okenními otvory současného formátu a strukturami vikýřů. Tento koncept nám umožnil vytvořit na pozemku díky odclonění od silnice intimní místo k posezení a zároveň dům otevřít směrem k jihozápadní pobytové části zahrady. Součástí vstupní partie je tradiční předzahrádka.